Partidul Poporului

Fotografie vietate otravita cu furadan. Impresionant.

Am gasit pe blogul "Gara pentru noi" articolul urmator pe care va rog sa-l cititi in forma integrala la aceasta adresa de internet: "Putina luciditate" este titlul acestui articol.

Voi prelua din acest articol cateva informatii interesante la care autoarea face referire. Paragrafele din articol postate mai jos, mie mi se pare ca da indicii extrem de importante in elucidarea cazului "Madalina Manole" facand referinte la literatura de specialitate.

Am gasit pe net si aceasta fotografie extrem de graitoare privind aspectul intoxicatiei cu carbofuran, respectiv substanta activa din insecticidul incriminat. Fotografia a fost facuta in Kenya tara unde a fost interzis insecticidul ca urmare a mortii masive a mai multor animale protejate prin lege.
Va rog sa observati coloratia caracteristica data de acest pesticid-insecticid si sa aveti in vedere ca atunci cand aceste vietati au murit, intoxicatia nu a fost atat de masiva cum se presupune ca a fost in cazul Madalinei.

In acest moment eu cred ca informatia principala care va inclina balanta dosarului inspre crima sau inspre sinucidere va fi urmatoarea: stabilirea exacta a CONCENTRATIEI de otrava atat in continutul gastric, cat si in celelalte lichide organice din organismul Madalinei.

Concentratia otravii in totalitatea continutului gastric - eventual mai aproape de concentratia din sticla sau mai diluata, eventual cu lichide preexistente sau chiar prin ingerarea ulterioara de apa -, va duce la stabilirea cu exactitate a CANTITATII INGERATE DE OTRAVA.
O valoare mare a concentratiei va sustine ipoteza introducerii fortate a otravii in stomacul victimei stiindu-se clar ca este imposibil ca un om sa bea nu 400 ci 100 de ml otrava (aici am in vedere si referintele pe care le-am scris in articolele anterioare in care fac precizari la aceasta otrava).
Totodata o concentratie mica in lichidul gastric raportata la concentratia din sticla initiala, ar putea inclina balanta in favoarea sinuciderii in cazul lipsei altor elemente care sa sustina si sa justifice clar ipoteza crimei.

O concentratie mare in stomac, dar o concentratie mica in celelalte lichide organice, coroborata eventual cu determinarea si a altor substante, ar sustine varianta otravirii in stare de inconstienta provocata fie prin lovitura de la cap, fie prin substante deprimante ale sistemului nervos central.
Este nefireasca la Madalina Manole coloratia pielii care nu a inregistrat caracteristica albastrie uniforma care se observa in fotografia cu puisorul de vultur otravit. Cianoza pielii puisorului vorbeste despre faptul ca in tesuturi concentratia de otrava a actionat in mod UNIFORM. In cazul M.M. se pare ca au fost observate doar pete cianozate. La aceste intrebari raspunsurile PENTRU ANCHETATORI, dar si pentru MEDICI nu vor fi obtinute decat in urma rezultatelor analizelor toxicologice.

Iata extrasul din articolul despre care am vorbit mai sus:

***********************************************************************************

Există viaţă după furadan?
..........................

Dar medicii care s-au lăsat intervievaţi ar fi trebuit să sublinieze că e o moarte cumplită, spectaculoasă, umilitoare care, chiar dacă se instalează în câteva minute , trece fiinţa aceea prin chinuri inimaginabile, că e iadul însuşi, lăsându-o în final fără suflare, în propriile ei dejecţii.
..........................

Aşa că m-am gândit să stingem niţel lanterna domnului Holmes, să aprindem plafoniera şi să citim împreună, la rece, câteva rânduri din Tratatul de Farmacodinamie al profesorului Dumitru Dobrescu, apărut în Editura Medicală, fix acum 29 de ani.


“La animale şi la om anticolinesterazicele au efecte puternice, producând frecvent fenomene toxice. Anticolinesterazicele ireversibile sunt utilizate mai ales ca insecticide contra dăunătorilor agriculturii, la om având importanţă din punct de vedere toxicologic, întrucât produc intoxicaţii grave, adesea letale, când nu sunt mânuite cu toate precauţiile necesare (a se vedea capitolul “Derivaţi organofosforici”)”

Bun. Mergem la pagina 739, la derivaţii organofosforici, să vedem cum arată intoxicaţia cu aceste substanţe:

“La nivelul sistemului nervos central se observă ameţeli, tensiune, tremor, anxietate, cefalee, deprimare, astenie, apatie, somnolenţă, convulsii şi comă.
Asupra circulaţiei, substanţele produc bradicardie, hipo-, apoi hipertensiune.
Respiraţia este puternic influenţată: bronhoconstricţie şi hipersecreţie bronşică,dispnee, constricţie toracică, respiraţie Cheyne-Stokes, deprimarea centrului respirator, cianoză.
La nivelul aparatului digestiv apar greţuri, vărsături, colici abdominale, scaune diareice involuntare.
Se mai observă: creşterea secreţiilor tuturor glandelor exocrine, estomparea imaginilor vizuale; micţiuni frcvente, involuntare, contracţii fasciculare ale muşchilor striaţi apoi paralizie.
La doze mari moartea se produce prin deprimarea centrului respirator, paralizia muşchilor respiratori, bronshospasm şi hipersecreţie bronşică.”

Vă mulţumesc, domnule profesor! Îmi amintesc perfect, deşi a trecut atâta vreme: la cursul cu pricina ne-aţi spus că, la momentul respectiv, literatura de specialitate nu cita decât un singur caz de intoxicat accidental cu o asemenea otravă care fusese salvat pentru că se intervenise imediat, cu o perfuzie lentă de atropină. Parcă 200 de fiole…
În rest, indiferent cât de mică e doza ingerată, moartea e oribilă şi inevitabilă.

***********************************************************************************