Zen (2009) - Un film exceptional


Eroul principal Dogen pleacă din Japonia si ajunge în China, căutând adevăratul Maestru care îi poate arăta Calea Adevarului Interior, cale pe care el o caută de copil mânat de imboldul ultimei discutii cu mama sa, inainte ca aceasta să moara. Destinul său si drumul vietii il fac să intalneasca in calea lui un bătrân Maestru Bucătar ce îi arată drumul pe care trebuie să îl urmeze. Întors în Japonia cu noua învăţătură, Dogen isi intemeiază propriul templu zen găsind o serie de discipoli dornici de a-si realiza propriul drum si propria cunoastere. Decăderea morala, practicile inumane si in vădita discrepantă cu legile divine, obiceiurile poporului dar mai ales ale călugarilor budisti, practici care degeneraseră in desfrâu si imoralitate, sunt principalii factori care stârnesc duşmania calugarilor din celelalte secte impotriva grupării constituita de Dogen, acestia fiind adepţii vechilor curente budhiste. Templul unde îşi desfăşoară practicile de meditatii zen este dat de aceştia pradă focului, iar Dogen e nevoit să se refugieze si stabilească într-un mic templu in munti, în Echizen. Însă faima lui ajunge in intreaga Japonie. Dogen este astfel chemat să îl ajute pe Shogun, si deşi el ştie că va merge într-o misiune periculoasă, o face cu gândul să ajute nu un shogun, ci “un tânăr care urlă în chinurile unei minti dereglate si ale unui spirit chinuit de forte intunecate”. Pentru Dogen adevarul este esential si vital. El nu se teme să îi spună shogunului adevărul despre sursa suferinţelor sale, şi nici calea pe care ar trebui să o urmeze pentru a scăpa de suferinţă. Astfel ajunge la un pas de moarte ...
Curajul, convingerea nestrămutată şi persistenţa, cu toate sacrificiile inerente, au făcut din Dogen unul din marii invăţători ai Asiei, care şi-a pus amprenta nu numai pe secolul în care a trăit, ci şi pe secolele următoare, atât în Japonia, cât şi departe de graniţele ei.
Un film exceptional care vorbeste despre cea mai mare putere dată de Dumnezeu omului: puterea mintii orientată catre legile universului, legile divine. Un film si un subiect cu profunde conotatii spirituale si filozofic-religioase.
Un film de colectie pe care vi-l recomand din tot sufletul.


Trailerul filmului:


Niciun comentariu: