Dr. Constantin Vlad - Pionierul psihanalizei in Romania

Doctorul Constantin Vlad poate fi considerat pe buna dreptate pionierul psihanalizei in România. El a luptat neobosit pentru difuzarea freudismului si aplicarea procedeelor psihanalitice în tara noastra.

Va voi prezenta aici una din lucrarile profesorului dr Constantin Vlad - "In domeniul inconstientului" - carte pe care eu o am in biblioteca personala, si care a fost pentru prima data publicata de celebrul sau autor in anul 1926. Lucrarea este scrisa intr-un limbaj accesibil oricarui intelectual, a carei premisa de explicare a principiilor freudiene o constituie bogata cazuistica medicala prezentata de doctorul Constantin Vlad.

Ii invit sa decarce si sa-si imbogateasca propria cultura generala prin lecturarea acestei carti, tuturor acelora care doresc sa inteleaga o parte - poate cea mai importanta dupa mine - a mecanismelor psihice ale omului. Caci cauzele oricarei maladii ce poate aparea in cursul vietii unui om, intotdeauna are o cauza profunda in inconstient - aceasta "cutie neagra" a creierului uman.
Principiile freudiene sunt bogat exemplificate pe o cazuistica adecvata astfel incat lecturarea aceastei carti poate aduce fiecaruia dintre noi, beneficiul autocunoasterii, dar si beneficiul unei cunoasteri mai aprofundate a celor de langa noi.
Autorul pleaca in prezentarea inconstientului de la o poveste literara - povestea de dragoste dintre tanarul Soelver si fecioara Gro. De la acest punct de pornire autorul dezvolta subiectul pe tema ambivalentei psihice a omului. Abordeaza intr-un mod cat se poate de accesibil tema proectiunilor si inversiunilor afective, a greselilor si simptomelor banale din comportamentul individului, abordeaza tema sublimnarii psihice a emotiilor si afectelor, prin exemplificari cazuistice concrete care fac facila intelegerea acestor mecanisme si acelui lector care nu are neaparat studii medicale de specialitate.
Lucrarea merge pe explicarea fazelor sexualitatii infantile, consacrand un bogat material in explicarea Complexului Oedipian asa cum l-a statuat parintele pshihanalizei Sigmund Freud. Apoi este consacrat un bogat material de explicare a simbolurilor si a viselor, abordeaza "totemul si tabu-ul" precum si simptomatologia organica de origine psihica, pentru ca in final lucrarea sa abordeze si tema paranoiei.
Va invit pe toti cei cu dorinta de autocunoastere sau de simpla cunoastere, sa lecturati aceasta carte, aceasta lucrare care prin explicatiile si lumina pe care o aduce in descifrarea mecanismului psihic al omului, ne poate face mai deschisi, si de ce nu, mai fericiti.
O singura scuza va cer pentru faptul ca lucrarea fiind foarte veche (1926), am scanat-o color, pe unele pagini tusul tipografic a fost degradat de timp, iar paginile sunt ingalbenite, insa cu ajutorul posibilitatilor de marire (zoom) ale editoarelor de text lectura poate fi placuta si lizibila. In fond si la urma urmei importanta este informatia care este cuprinsa in textul integral al lucrarii si chiar datorita conditiilor de degradare a cartii, am dorit sa salvez continul ei in aceasta forma electronica.

Lucrarea poate fi descarcata din linkul de mai jos si as dori sa nu va deruteze faptul ca dintr-o regretabila eroare pe site-ul de upload/download in titlul lucrarii a fost consemnat in mod gresit Constantin Stere in loc de Constantin Vlad, asa cum este corect:
Dr. Constantin Vlad - In domeniul inconstientului (psicho-analiza), Institutul grafic "Lumina", 1926

Nu in ultimul rand vreau sa consemnez motto-ul acestei lucrari asa cum a consemnat autorul: "CUNOASTE-TE PE TINE INSUTI" !
Si daca imi este permis, eu as adauga aici si cuvintele unui vechi proverb latin: "SUNT OM SI NIMIC DIN CEEA CE ESTE OMENESC NU TREBUIE SA-MI FIE STRAIN".

Niciun comentariu: