Dodesukaden (1970)

Dodes'ka den どですかでん

Acest articol l-am realizat pentru bunul meu prieten si colaborator, care mi-a vorbit acum cateva luni despre aceasta pelicula cu acest subiect impresionant. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain intre cele 44 premii Oscar pentru filmele realizate în 1970.
Se pare ca si Mircea Dinescu a fost impresionat de acest film, avand in vedere poezia cu acelasi nume pe care acesta a scris-o. Poezia am plasat-o la finalul articolului.
In orice caz, nota cinefililor dupa IMdb cred ca vorbeste de la sine.

Regia: Akira Kurosawa

Actori: Koji Mitsui,
Kamatari Fujiwara

Durata: 244 minute

Nota IMdb: 7.6

Sursa sinopsis si poster www.Cinemagia.ro
aici

Sinopsis Dodesukaden

Actiunea se petrece in Tokio, intr-un cartier periferic. Tatal, capul familiei, e bolnav psihic. Se crede conducator de tramvai si-si manevreaza "bolidul" imaginar pe strazile jalnice ale suburbiei, printre oameni reali, alte vehicole la fel de reale, strecurandu-se de nebun pe caldaramul schizofreniei proprii. La sfarsitul orelor de "munca" se intoarce acasa unde este asteptat de sotia iubitoare. Toti membrii familiei sunt intrati in acest joc, jocul devenit viata reala de zi cu zi, mica schizofrenie zilnica! Fiul merge la munca pentru a-si intretine parintii! O societate cu roluri inversate.

Filmul, in general tensionat, destul de greu de urmarit, a fost produs cu un buget minim.
Fiindu-i reprosata reusita ori mai bine zis nereusita, de catre producator, Kurosawa ar fi spus: "... pai doar cu atitia bani, la ce te-ai fi asteptat...".

Dodeskuaden, cum se mai numeste, nu a fost bine primit de public, reactie care pentru regizor a fost o deceptie. A incercat chiar sa se sinucida ... daca i-ar fi reusit nu am mai fi avut capodoperele ulterioare !Filmul se poate descarca de aici

Subtitrarea in limba romana de aici


Dodeskaden - Mircea Dinescu

Ce-ati facut cu nebunii din gari ?
Macar ei n-aveau limba de cârpa.
Saci cu pâine, sudoare, tigari
si tacerea complice si TARFA.

I-au cam tras spre polul lor cald
Institutele de binefacere ?
Le-au extras de sub teasta smarald,
I-au papat chiar in faza de coacere ?

Om-vagon, BOUvagon, palid tren
Cu baloturi de sila si ura.
Sint copilul din Dodeskaden
Cu ziare aprinse in gura.

Niciun comentariu: