De ce bărbaţii se uită Ia meci şi femeile se uită în oglindă (II)

De ce bărbaţii nu pot face decît „un singur lucru odată!"Toate cercetările de care dispunem sînt de acord că, în cazul bărbaţilor, creierul este specializat. Compartimentat. Creierul bărbatului este configurat astfel încît să se concentreze asupra unei misiuni precise şi majoritatea bărbaţilor vă vor spune că nu pot face decît „un singur lucru odată". Cînd bărbatul opreşte maşina ca să vadă numele străzii în ghid, ce face cu radioul? îl opreşte! Majoritatea femeilor nu pot pricepe de ce ei fac asta. Ele pot citi în timp ce ascultă şi pot şi vorbi, şi atunci el de ce nu e în stare ? De ce vrea să oprească televizorul cînd sună telefonul? „Cînd citeşte ziarul sau se uită la televizor, de ce n-aude ce-i spun?", se plîng absolut toate femeile din lume, mai devreme sau mai tîrziu. Răspunsul este că de fapt creierul bărbatului este astfel configurat încît să facă un singur lucru odată, pentru că există mai puţine conexiuni între emisferele stîngă şi dreaptă, iar creierul este mai compartimentat. Dacă îi veţi scana creierul în timp ce citeşte, veţi constata că practic este surd.
Creierul femeii este astfel configurat încît să poată face mai multe lucruri deodată. Acestea pot să nu aibă nici o legătură şi creierul să continue să funcţioneze fără întrerupere. Poate să vorbească la telefon, să gătească în acelaşi timp după o reţetă nouă şi să se uite la televizor. Sau poate conduce maşina, se poate farda şi poate asculta radioul vorbind totodată la un telefon mobil. Dar în cazul în care un bărbat găteşte după o reţetă şi tu îi vorbeşti, mai mult ca sigur că el se va înfuria pentru că nu poate urmări instrucţiunile scrise şi ceea ce ai de spus în acelaşi timp. Dacă un bărbat se bărbiereşte şi încerci să-i vorbeşti, sigur se taie. Majoritatea femeilor au fost deja acuzate de bărbaţi că din cauza lor nu au văzut că trebuie să cotească şi să iasă din şosea, mai precis, fiindcă ei nu-i mai tace gura. O femeie chiar mi-a povestit că atunci cînd se supără pe soţul ei, începe să-i vorbească tocmai cînd el bate un cui!
Cum femeile folosesc ambele laturi ale creierului, multora li se pare mai greu să distingă între mîna stîngă şi mîna dreaptă. Cam 50% dintre femei nu pot distinge pe loc între cele două fără să se uite după vreun inel sau după vreun pistrui. Pe de altă parte, bărbaţii care funcţionează fie cu partea stîngă fie cu partea dreaptă a creierului identifică mult mai uşor stîngă şi dreapta, drept pentru care femeile din lumea întreagă sînt mereu dojenite de bărbaţi că au indicat direcţia dreapta cînd de fapt ar fi trebuit s-o ia la stîngă.

Niciun comentariu: