In the Realm of the Senses (1976)

In the Realm of the Senses (1976)
Ai no corrida

Titlul romanesc: Imperiul simturilor

Regia
Nagisa Oshima

Cu
Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda

Film erotic, prezentat in cadrul selectiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes din 1976, inspirat dintr-o intamplare reala, petrecuta la Tokio, in anii ’30, mai precis in 1936.

Sada Abe, fosta prostituata, devenita servitoare in casa lui Kichizo, isi seduce stapanul, atragandu-l intr-o relatie sexuala primejdios de intensa. Pe masura ce amantii devin tot mai obsedati unul de celalalt, jocurile sexuale sunt din ce in ce mai intense, alunecand pe panta unor comportamente emotionale, senzuale si sexuale extreme, oferindu-si experiente-limita, in care viata insasi pare sa nu mai aiba importanta prin modificarile de constiinta pe care cei doi reusesc sa si le induca reciproc.

In the Realm of the Senses (sau Ai no corrida) este o explorare a limitelor de sexualitatii.
Este un film despre deplasarea comportamentului din sfera normalitatii catre un patologic in care instinctualul in final obnubileaza constiinta si preia complet controlul. O pelicula asa cum numai orientalii pot realiza.
Mentalitatea orientala, comportamentul lor, viata cotidiana si sistemul lor de valori, sunt bine explicate de subiectul filmului.

Desi filmul are un subiect erotic, cu multe scene mai mult decat explicit sexuale, filmul are o nota de seriozitate, de firesc, fiind complet lipsit de vulgaritatea, obscenitatea si promiscuitatea peliculelor occidentale de gen.

Este un film pe care l-as recomanda spre vizionare in primul rand acelora care au urmat studii psihologice si psihiatrice de specialitate, pentru ca pelicula vorbeste foarte clar si explicit despre mecanismul sexual al fiintei umane si despre determinarea comportamentala pe care o induce sexualitatea in viata fiecarui individ.

Chiar daca in anumite momente pelicula prezinta o serie de scene socante, personal consider ca filmul are si un important rol educativ pentru mai tinerii (clar peste varsta cronologica de 18 ani, chiar 21 de ani cum este la americani majoratul) sau mai maturii zilelor noastre.

Regizorul Nagisa Oshima nu s-a temut sa socheze publicul prin scenele erotic-sexuale explicite, asumandu-si riscul de a fi acuzat, pe nedrept, ca trece granita dintre arta si pornografie. Filmul ramane clar si indubitabil insa, in sfera ARTEI CINEMATOGRAFICE, dar si in sfera unui subtil psihologic, dar si patologic, excelent interpretat de cei doi protagonisti: Tatsuya Fuji (Kichi) si Eiko Matsuda (Sada).

Filmul poate fi descarcat de aici.

Iar subtitrarea filmului in limba romana o gasiti aici.

Trailerul filmului:

Niciun comentariu: