Partidul Poporului

CERN pregateste un internet ultra-rapid

(Sursa: Articol preluat din Daily Tech, Times Online, Engadget)

O retea gen “internet” cu viteze de 10.000 de ori mai mari decat ale internetului actual va fi lansata anul acesta de catre cei care au pus bazele world wide web-ului in urma cu 20 ani.

CERN, cel mai mare laborator de studiu al fizicii particulelor din lume, localizat in Geneva, locul in care in 1989 Tim Berners-Lee si Robert Cailliau porneau proiectul care avea sa devina ceea ce astazi numim internet, pregateste acum o noua versiune a acestuia, care ar putea schimba radical posibilitatile pe care acesta le ofera utilizatorilor.

Sistemul propus de CERN va avea viteze de transfer ale datelor de 10.000 de ori mai mari decat cele ale conexiunilor broadband actuale, permitand spre exemplu transferul intregului catalog de muzica Rolling Stones din Marea Britanie in Japonia in doar 2 secunde. Noua retea, la care se face referire deocamdata doar ca “the grid”, ar putea revolutiona domenii precum jocurile online, transmisia de imagini holografice sau telefonia video high-definition. Conform lui David Britton, profesor de fizica la Glasgow University, o astfel de retea va schimba radical conceptiile actuale despre internet: “cu o astfel de putere de calcul, generatiile viitoare vor putea colabora in moduri pe care nu ni le putem imagina”.

Puterea acestei retele va fi demonstrata chiar in aceasta vara, cand reteaua va deveni operationala. Acest lucru se va intampla odata cu pornirea LHC (Large Hadron Collider), noul accelerator de particule conceput pentru a dezvalui secretele Universului (cu consecinte de domeniul SF, spun unii). Acesta este de altfel si motivul pentru care acest internet ultra-rapid a fost creat, pentru a suporta cantitatea de date ce va fi generata de catre LHC.

Proiectul retelei a pornit in urma cu 7 ani, atunci cand cercetatorii care lucrau la LHC si-au dat seama ca acesta va genera anual o cantitate de date echivalenta cu 56 milioane de CD-uri, suficiente pentru a crea un teanc inalt de 64 km. O asemenea cantitate de informatii ar fi fost o problema pentru internetul actual, care a fost construit in timp, ajungand sa fie o combinatie de tehnologii si echipamente din generatii diferite, majoritatea gandite pentru aplicatii cu cerinte mici de trafic, gen telefonie simpla.

Noua retea este insa creata cu cabluri de fibra optica si centre moderne de routing de date, in care nu exista puncte care sa incetineasca traficul. Reteaua va include in prima faza 55.000 servere, numarul acestora urmand sa creasca in urmatorii 2 ani pana la 200.000.

Datorita cerintelor unei asemenea retele, nu in ultimul rand de consum de putere, serverele sunt distribuite in 11 centre din mai multe tari, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie, conectate cu CERN prin fibra optica, in ceea pe poate fi considerata baza acestui internet paralel. De la fiecare astfel de centru pornesc conexiuni catre diverse laboratoare si institute de cercetare, permitand accesul la aceasta retea al studentilor, cercetatorilor si personalului academic.

Conform creatorilor retelei, tehnologia folosita in aceasta ar putea face ca internetul sa fie atat de rapid si sa aiba o asemenea capacitate incat lumea nu va mai folosi calculatoarele personale pentru a stoca informatia, ajungandu-se la ceea ce se numeste “cloud computing”, un concept prin care totul este stocat si procesat online si accesat de oriunde.

Reteaua va fi folosita, cel putin in prima faza, in scopuri stiintifice, in special pentru analiza datelor produse de LHC, dar si pentru alte proiecte stiintifice. Spre exemplu, unii cercetatori s-au folosit de puterea de calcul a acesteia pentru a analiza 140 milioane de compusi posibili ai unor tratamente contra malariei, un task care ar fi durat 420 ani pe un PC obisnuit conectat la internet.

Tehnologia folosita in acest internet paralel isi va face insa loc si in retelele comerciale, multe companii din domeniul telecomunicatiilor experimentand deja cu cateva dintre acestea. Unul dintre acestea este spre exemplu conceptul de switching dinamic, care creeaza un canal dedicat pe internet utilizatorilor care incearca sa downloadeze o cantitate mare de date, spre exemplu un film. In teorie, aceasta ar permite unui PC obisnuit downloadul unui film in 5 secunde, in loc de cateva ore, cat dureaza acum.

“Proiecte precum grid-ul vor produce schimbari uriase in domeniul business-ului si in societate in general, la fel cum o vor face si in stiinta’” a afirmat Tony Doyle, directorul tehnic al proiectului. “Video-conferinta holografica nu este departe, jocurile online ar putea evolua pentru a include mii de participanti, iar retelele sociale ar putea deveni modalitatea principala de a comunica. Istoria internetului ne arata ca impactul [unei asemenea tehnologii] este greu de prezis, dar el va fi unul urias”.
--------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu: